Zo houd je je energie in balans

Weleens met een bullet journal gewerkt?

Ben ik enorm fan van. Want het geeft je veel ontspanning en helderheid. Bovendien kun je het precies zo inrichten, dat het helemaal bij jou past. Waardoor er voor iedereen wel een goede manier is om hier fijn mee te werken.

In een bullet journal kun je lekker je creativiteit kwijt, maar ook als je niet zo creatief bent kun je er goed mee aan de slag. Want niks hoeft en alles mag. Als je het maar helemaal van jou maakt. 

Denk je nu ‘eh bullet wat?’ snap ik dat ook en leg ik het graag kort voor je uit.

Wat is een bullet journal ook alweer?

Een bullet journal is eigenlijk niks anders dan een schrift of boekje met dotted papier waarin je alles wat er door je hoofd vliegt en op losse papiertjes door je huis/tas/kantoor zwerft op een systematische manier opschrijft (of tekent):

Het belangrijkste effect van een bullet journal is dat je door dingen visueel te maken en bij elkaar te brengen, veel meer overzicht krijgt.

Je kunt je vast wel voorstellen wat een houvast en vooral rust dit geeft.

Mocht je nog niet bekend zijn met het gebruik van een bullet journal, dan klinkt het misschien als veel werk. Maar dat valt echt mee, dus laat je hierdoor niet afschrikken. Ook als je er elke week maar een klein beetje tijd in stopt, bereik je al veel resultaat. 

Maar een bullet journal doet meer

De reden dat ik mensen vaak aanraad om met een bullet journal te werken, is dat het je ook nieuwe inzichten geeft. Door regelmatig op te schrijven hoe je je in een bepaalde situatie of na een specifieke gebeurtenis voelt, ontdek je al snel patronen die dieper liggen. 

Bovendien gebruik je je brein op een andere manier als je tekent en schrijft dan als je praat. Hierdoor kom je dichter bij je eigen emoties en ontdek je een hele nieuwe laag van jezelf. Eentje waar we met alleen gesprekken minder goed bij kunnen komen.

Zo word je je ook veel bewuster van wat jou energie geeft. Waar je door oplaadt. Of wat iets is dat jou juist energie kost en helemaal leeg trekt.

Kom je bijvoorbeeld elke dag heel moe uit je werk? 

Dan heb je meer dingen gedaan die je energie hebben gekost dan energie hebben gegeven. 

Super vervelend. Als dit langere tijd aanhoudt, wordt het zelfs zorgwekkend. Wanneer je maanden lang meer activiteiten doet die je veel energie kosten, dan dingen die je juist energie geven, loop je op termijn kans om een burn-out te krijgen.

Maar als je geen idee hebt waar je zo moe door bent geworden, kun je het ook niet anders aanpakken.

gratis template bullet journal
bloemetje

Alles waar je ogen van gaan sprankelen, moet je doen!

Breng je energiegevers en energievreters in beeld

Door je te richten op de dingen waar je energie van krijgt, haal je het beste uit jezelf en je kostbare tijd. 

Natuurlijk horen activiteiten die energie kosten ook bij het leven. Helemaal niet erg. Maar je kunt wel leren om hier op een andere manier mee om te gaan.

Zodat je na een lange werkdag niet meer futloos op de bank naar Netflix staart zonder écht mee te krijgen welke familiecrisis Queen Elizabeth II nu weer binnen de muren van Buckingham Palace de kop in heeft weten te drukken.

En zodat je je weekend gewoon weer kunt gebruiken voor leuke dingen doen, in plaats van bijslapen en hopen dat het niet te snel maandag wordt.

Hoe leer je je energiegevers en energievreters te herkennen?

Een bullet journal helpt hier uitstekend bij, daarom krijg je deze ook cadeau wanneer je het Deep Dive loopbaancoachingsprogramma volgt. Bij het programma Ultieme roadtrip naar jouw droombaan krijg je een luxe travel journal.

Heb je geen bullet journal?

Geen probleem.

Dit losse template werkt ook perfect

Ik heb het speciaal voor jou vormgegeven. Je kunt het hier gratis downloaden.

Met dit invulblad, breng je in kaart waar je precies energie van krijgt. Dit zijn activiteiten die je geen enkele moeite kosten en waar je helemaal in op kunt gaan. Je hebt er altijd zin in en een positief gevoel bij. Hier word je blij van. Het kunnen ook werkomstandigheden zijn waar je energie van krijgt.

Voorbeelden op werkgebied die je opladen, kunnen zijn:

Op de template is ook plek om je energievreters visueel te maken. Dit zijn activiteiten die je liever uitstelt. Als je hier mee bezig bent, voel je je snel afgeleid en ze lijken altijd meer tijd te kosten dan je zou willen. Hier word je moe van. Bepaalde werkomstandigheden kunnen ook energie vreten.

Voorbeelden op werkgebied die je energie kosten, kunnen zijn:

gratis template bullet journal
bloemetje

Zet de eerste stap richting een goede energiebalans

Waar lek je energie en wat geeft je energie? Met behulp van prikkelende vragen die je terugvindt op de template, ontdek je hoe jij je energie beter kunt vasthouden. Vragen als:

Waarom geeft of kost die activiteit je energie? En welke energiegevers zou je meer willen inzetten? 

Vervolgens schrijf je alle actiepunten op en ga je ermee aan de slag. Zo hou je al snel weer energie over om ’s avonds en in het weekend leuke dingen te doen!

Download hier de template

Je gegevens worden vertrouwelijk verwerkt volgens mijn privacyverklaring.

Scroll naar boven