Interactieve inspiratiesessies die je helpen om beter samen te werken met andere generaties
Zo ziet een generatiekloof eruit
Weet je nog dat je vroeger de telefoon uit het stopcontact trok om te kunnen internetten? Of dat je op je kop kreeg van je ouders als je na het internetten was vergeten om de telefoonlijn er weer in te stoppen, waardoor het hele gezin uren onbereikbaar was?
Dan ben je waarschijnlijk een Millennial of van de Patatgeneratie. Was je juist zo’n ouder die boos werd over de telefoonstekker? Dan ben je een Babyboomer of van Generatie X.
Denk je nu vooral: een telefoon met een stekker??? Dan ben je vast van Generatie Z.
Één situatie. Minstens drie verschillende reacties.
Zo gaat dat op de werkvloer ook.
Wie ben jij?

Ik ben na 1985 geboren
Wil je leren hoe je beter kunt aangeven wat je nodig hebt en begrijpen op welke manier je meer kunt leren van oudere generaties? Zodat je werk leuker en uitdagender wordt?

Ik begeleid Young Professionals

Ik werk met verschillende generaties
Zet je weleens de generatiebril op?
We werken nu met vier (soms nog vijf) verschillende generaties op de werkvloer. Die allemaal anders zijn opgegroeid en elkaar niet altijd goed begrijpen.
Waar de een het een slecht idee vindt om uren te vergaderen, snapt de ander weer niet waarom je maar vier dagen per week zou willen werken.
Onbegrip leidt tot frustratie en onvrede. Wat weer zorgt voor weglekkende energie, lagere resultaten als team en minder werkgeluk.
Zonde. En helemaal niet nodig.
Zullen we daar samen iets aan doen?
Let’s close the gap together!
Samen bereiken we zoveel meer
Het goede nieuws is: de meeste mensen wíllen hun collega’s van andere generaties wel beter begrijpen. Jij waarschijnlijk ook.
Want hoe verschillend we ook zijn, iedereen heeft uiteindelijk hetzelfde doel:
- Samen zoveel mogelijk van waarde kunnen zijn (voor klanten, opdrachtgevers of de maatschappij)
- Maximaal plezier halen uit je werk (door een fijne sfeer, maar ook door uitdaging, groei of erkenning).
Dat bereik je met de juiste kennis in je rugzak (zowel over jezelf als over die ander). En met de praktische tools om dit op de werkvloer toe te passen.
Pas wanneer je begrijpt wat iemands kijk op werken en leven heeft gevormd, snap je wat hij of zij nodig heeft. En wat jij daar vanuit jouw rol in kan betekenen. Of je nou starter of senior bent, dat maakt niet uit. We doen het tenslotte allemaal samen.


Wat levert een betere samenwerking tussen generaties op?
- Betere overdracht van kennis binnen de organisatie, die anders verloren gaat als de oudste generatie met pensioen vertrekt
- Minder conflicten op de werkvloer, waardoor teams beter functioneren en meer resultaat behalen
- Minder snelle uitstroom van jongere medewerkers die ontevreden zijn (en een blije HR-afdeling zonder overspannen medewerkers)
- Een goede reputatie op het gebied van werkgeluk zorgt voor meer aantrekkingskracht bij álle generaties, wat op een krappe arbeidsmarkt goud waard is
- Een gezonde organisatie die met zijn tijd meegaat, zonder verouderde processen die de productiviteit en het plezier omlaag brengen


Waarom zijn generatieverschillen zo lastig te begrijpen?
Vind je het moeilijk om samen te werken met iemand van een andere generatie? Helemaal niet gek, je bent niet de enige. En het ligt niet aan jou. Ook niet aan die ander trouwens.
Het is gewoon ingewikkeld om je te verplaatsen in iets wat je zelf niet kent. Probeer maar eens aan iemand die in de tropen is opgegroeid, uit te leggen hoe het voelt om over ijs te lopen….
Je spreekt niet alleen letterlijk een andere taal (als je vóór de val van de Berlijnse muur bent geboren, heb je het waarschijnlijk nooit over ‘skeer’ en wat jij ‘gaaf’ vond is nu ‘lit’), maar hebt ook een soort maatschappelijk-cultureel-historische-tolk nodig.
Zodat iedereen elkaar beter begrijpt.
Dit gaat er mis tussen generaties
Vanuit ons eigen perspectief denken. Dat is wat we vaak automatisch doen om een probleem op te lossen.
Maar ‘hoe dacht ik zelf toen ik 20 was?’ geeft je geen antwoord op de vraag ‘waarom hebben zij zoveel feedback nodig?’. Want toen jij 20 was, zat de wereld heel anders in elkaar. En dat heeft invloed op je gedrag, behoeften en manier van denken. Mind the gap!
Traineeships organiseren die van bovenaf worden bedacht (zonder input van jongere generaties) werken daarom ook niet goed. Net als teamtrainingen die het thema ‘generaties’ overslaan.
Het zijn goedbedoelde ideeën, alleen niet effectief als iedereen op zijn eigen eilandje blijft rondlopen.
Je hebt een brug nodig. Zodat je kunt oversteken en met eigen ogen kan zien (of voelen) hoe het er op dat andere eiland aan toe gaat.
Let’s close the gap together!
Daarvoor ontwikkel ik praktische en op maat gemaakte inspiratiesessies. Voor mensen die de kloof willen overbruggen tussen zichzelf en collega’s van een andere generatie.
Leer jezelf én je collega’s beter kennen, zodat jullie samen nog veel meer kunnen bereiken.
Voor iedereen die met andere generaties werkt
- Wat je krijgt: Meer kennis over de verschillen, kracht en valkuilen van alle generaties. Creatieve werkvormen die je frisse ideeën en goede gespreksstof geven. Nieuwe energie en zin om dit perspectief mee te nemen in je werk.
- Dit kan je verwachten: Veel interactie, aan het denken worden gezet, even uit de waan van de dag gehaald worden en direct meer verbinding met je collega’s.
- Waar: Dat bepalen we in overleg, maar in elk geval offline. Bijvoorbeeld bij jullie op kantoor, in een inspirerende ruimte.
- Hoe lang: Minimaal 1, maximaal 3 uur (afhankelijk van de wensen en insteek)
- Aantal deelnemers: Maximaal 24
-
Let op: Ik kan een inspiratiesessie ook vormgeven voor een specifieke doelgroep (zoals HR Professionals of docenten)
Voor begeleiders van Millennials en GenZ
- Wat je krijgt: Meer kennis over de behoeften van Young Professionals en aandachtspunten bij hun begeleiding. De kans om ervaringen uit te wisselen met mensen in een vergelijkbare rol.
- Dit kan je verwachten: Uitdagende opdrachten. Extra inzicht in jouw waarden en wie je wilt zijn als mentor. Je gaat naar huis met concrete tips die je in je eigen praktijk direct kunt toepassen.
- Waar: Dat bepalen we in overleg, maar in elk geval offline. Bijvoorbeeld bij jou op locatie in een inspirerende ruimte.
- Hoe lang: Minimaal 1, maximaal 3 uur (afhankelijk van de wensen en insteek)
- Aantal deelnemers: Maximaal 16
Voor Millennials
en GenZ
- Wat je krijgt: Meer kennis over hoe je constructief samenwerkt met oudere generaties en daarbij je eigen werkenergie hooghoudt. Zodat je die ander ook beter begrijpt, ziet waar je eigen toegevoegde waarde ligt en je impact vergroot.
- Dit kan je verwachten: Creatieve opdrachten die je inspireren om door een andere bril te kijken. Verhelderende gesprekken met andere Young Professionals die jouw uitdagingen herkennen. En handvatten voor meer verbinding met anderen.
- Waar: Dat bepalen we in overleg, maar het liefst ergens offline op een inspirerende locatie.
- Hoe lang: Minimaal 1, maximaal 3 uur (afhankelijk van de wensen en insteek)
- Aantal deelnemers: Maximaal 16
Wil je nóg meer verbinding?
Boek één van deze extra’s erbij (of erna):
1. Sparringpartner voor HR Adviseur of Coördinator Young Professionals
Op basis van een strippenkaart kan de HR Adviseur of Coördinator Young Professionals gemakkelijk een sparringsmoment met mij inplannen of mij vragen om bijvoorbeeld een voorstel of programma door te nemen. Ik geef hier feedback op vanuit mijn expertise op het gebied van begeleiden en ontwikkelen van Millennials en GenZ en generatieverbinding en versterking.
Duur: Afhankelijk van de vraag
Prijs: Op aanvraag
2. Onderzoeksessie behoeften Young Professional
In deze sessie brengen we de behoeften van de Young Professionals binnen de organisatie in kaart en kijken we waar de jongste generaties samen met de oudere generaties naartoe willen bewegen.
Dit nemen we in elk geval mee:
- Waar krijgen ze wel en geen werkenergie van?
- Wanneer ervaren ze wel of geen constructieve samenwerking met de oudere generaties?
- Waar zijn ze trots op?
Duur: 1,5 uur
Prijs: Op aanvraag
3. Loopbaanspreekuur
Millennials en GenZ
Speciaal spreekuur bij jullie op locatie waarin Millennials en GenZ’ers met diverse coachvragen op afspraak door mij worden gecoacht. Ik stem elke sessie af op de behoefte van de werknemer, die daarna vol nieuwe ideeën en positieve energie weer verder kan.
Duur: Dagdeel
Prijs: Op aanvraag
Ik ben Kim, loopbaancoach, open boek en generatieverbinder
Toen ik voor het eerst over generatieperspectieven hoorde, had ik er best wel een oordeel over. Hokjesdenken vond ik het. Beetje kort door de bocht.
Maar hoe meer boeken, artikelen en onderzoeken ik erover las, hoe meer ik daarop terugkwam. Want ik herkende veel van de theorie en geschetste situaties uit mijn tijd als HR-adviseur. Inmiddels weet ik zeker dat elke generatie zijn eigen kracht en behoefte heeft.
Zelf ben ik nog net van de pragmatische generatie (geboren in 1983). Ik zit dus een beetje in het midden, tussen alle generaties op de arbeidsmarkt in. Omdat ik overal dichtbij sta, voel ik me in de praktijk ook vaak de schakel tussen verschillende generaties.
Wanneer ik tijdens een inspiratiesessie iets zie klikken bij de deelnemers, maakt mijn hart een klein sprongetje. Dan voel ik me letterlijk een generatieverbinder. Naast loopbaancoach voor twintigers en dertigers (wat ik ook ben), toch wel het mooiste beroep dat er is.


Is generatiedenken geen onzin? Het voelt alsof je mensen in hokjes stopt…
Laat ik duidelijk zijn: generatiedenken is niet the holy grail.
Ieder mens heeft weer eigen talenten, interesses en omstandigheden die je beïnvloeden. De generatiebril is daarom slechts één perspectief en niet dé oplossing voor alle problemen in je carrière of op de werkvloer.
Maar het is wel een perspectief wat nogal eens wordt vergeten, niet serieus wordt genomen of niet goed wordt begrepen. En dat vind ik jammer, want het brengt mensen echt dichter bij elkaar.
Als dat is wat je zoekt, plan dan een vrijblijvende kennismaking in. Bekijken we samen of mijn aanpak bij jouw vraag past.


Voor wie zijn deze inspiratiesessies?
- Werkzaam bent in een omgeving waar verschillende generaties samenwerken
- Nieuwsgierig bent en iets wilt leren
- Open staat voor andere perspectieven
- Niet wil oordelen, maar wel vragen wil stellen
Voor wie is het niet?
Ik nodig iedereen graag uit om eens met een andere bril naar je omgeving te kijken, maar een inspiratiesessie over generatiedynamiek is minder geschikt als:
- Je stiekem denkt dat het toch meer ligt aan die andere generatie(s)
- Je niet zelf actief aan de slag wil
- Je eigenlijk een teambuildingsessie zoekt zonder focus op het thema ‘generatieverbinding’
- Je favoriete uitspraak is: ‘zo doen we dat hier nou eenmaal’


Dit kan je van mij verwachten:
- Ik deel mijn kennis en ervaring, maar ben geen zender. Daarom ga ik ook graag mét deelnemers in gesprek en gaan we samen aan de slag. Het is dus geen ‘achterover-leun-sessie’.
- Elk vraagstuk, ieder individu en elke organisatie is anders. Daarom maak ik graag een workshop op maat en pas de sessie aan op de wensen of uitdagingen die er bij jou/jullie spelen.
- In mijn werk als loopbaancoach werk ik dagelijks met Millennials en GenZ. Daardoor ken ik de behoeften en ideeën die bij de jongste (werkende) generaties leven en weet ik precies wat ze nodig hebben om groeigeluk te ervaren.
- Door mijn HR-achtergrond heb ik met verschillende mensen in allerlei posities en diverse soorten organisaties gewerkt (zowel profit als non-profit). Ook heb ik veel kennis en ervaring van de dynamiek op een werkvloer.
- Ik vind het belangrijk om een omgeving te creëren waarin iedereen zich veilig voelt. Zonder oordeel of hidden agenda. En ik ben altijd mezelf, zodat anderen dat ook kunnen zijn.
- Er is nog nooit iemand in slaap gevallen tijdens een van mijn workshops. Had ik al gezegd dat ik van creatieve en uitdagende werkvormen houd?
- Met verschillende generatie-experts als sparringpartner en mijn interesse om alle onderzoeken over generaties bij te houden, ben ik altijd op de hoogte van de meest recente kennis op generatiegebied.


Laten we elkaar versterken
Jongere generaties willen ruimte om mee te denken en oudere generaties willen de boel goed achterlaten. Dit is hét moment om generaties te verbinden, want we staan er allemaal voor open. Zodat we elkaar versterken, de bestaande kennis niet verloren gaat en de nieuwste kennis volop wordt benut.